Het gecombineerde jaarverslag LZA/LP 2022-2023 is uitgebracht

Eenentwintig meldingen late zwangerschapsafbreking, geen melding levensbeëindiging bij een pasgeborene in 2022 en 2023.

De Beoordelingscommissie Late Zwangerschapsafbreking en Levensbeëindiging bij Pasgeborenen (LZA/LP hierna: commissie) heeft in 2022 en 2023 eenentwintig meldingen van een late zwangerschapsafbreking ontvangen en beoordeeld. Er waren geen meldingen van een levensbeëindiging bij een pasgeborene. Dit staat in het gepubliceerde gecombineerde jaarverslag 2022-2023. Met het plaatsen van samenvattingen van de oordelen hoopt de commissie dat artsen nog beter bekend raken met de criteria die zijn vastgelegd in de Regeling.

Zorgvuldigheidseisen

Van de eenentwintig meldingen van late zwangerschapsafbreking vielen er negen in categorie 1, waarbij de commissie zichzelf in één melding niet bevoegd achtte om te oordelen omdat het ging om een melding van een late zwangerschapsafbreking op grond van maternale indicatie. Twaalf meldingen vielen in categorie 2.
De commissie kwam in negentien meldingen tot het oordeel dat is gehandeld overeenkomstig de geldende zorgvuldigheidseisen. In één melding oordeelde de commissie dat aan alle zorgvuldigheidseisen was voldaan, behalve aan de eis omtrent de consultatie van een onafhankelijk arts. 

Herziening van de Regeling in 2024

De commissie toetste de ontvangen meldingen aan de Regeling die sinds februari 2016 geldt.  In het jaarverslag licht de commissie de Regeling, haar visie en de ontvangen meldingen toe. Dit jaarverslag gaat ook op de herziening van de Regeling die per 1 februari 2024 is ingegaan. Sinds deze datum:

  • is de regeling uitgebreid met de beoordeling van de zorgvuldigheid van levensbeëindiging bij kinderen van 1-12 jaar;
  • en wordt de beoordeling categorie 1 late zwangerschapsafbreking niet langer gedaan door de commissie maar door de beroepsgroep.

Vanwege de herziening van de Regeling, is eerder dit jaar de naam van de commissie aangepast naar: Beoordelingscommissie Late Zwangerschapsafbreking en Levensbeëindiging bij Pasgeborenen en Kinderen van 1 tot 12 jaar (LZA/LP&K).

Meer informatie over de commissie is te vinden op deze website. Het gecombineerde jaarverslag LZA/LP 2022-2023 vind u hier.