LZA1-2023-001
Feiten en omstandigheden
Diagnose en prognose
Onderzoek bij een amenorrhoeduur (AD) van 28++5weken wees uit dat er bij het kind sprake was van massieve hydrops foetalis en ernstige hypertrofische cardiomyopathie ten gevolge van dysplastische en insufficiënte hartkleppen. Virusserologie en eerste genetisch onderzoek waren niet afwijkend. De prognose is op basis van beeldvormend onderzoek alleen al infaust te noemen.
Er zijn geen behandelingsmogelijkheden om de prognose te kunnen verbeteren.
Lijden bij de vrouw
Het psychisch lijden bij de vrouw bestond uit het ervaren van een noodsituatie door het tegen de verwachting in uitblijven van een vruchtdood waarin zij geen nut meer zag in het voortzetten van de zwangerschap. Voortzetting werd ook lichamelijk steeds meer belastend voor de vrouw, terwijl er voor het kind geen kans op overleven was.
Voorlichting en alternatieven
De vrouw en haar partner zijn op de hoogte gesteld van de diagnose en de prognose. Ook zijn een afwachtend beleid in de verwachting dat er uiteindelijk een intra-uteriene vruchtdood zou optreden en foeticide met de vrouw besproken. Tevens is een “traject in het buitenland” aangeboden. Gezien de infauste prognose en maternale belasting verzochten de vrouw en haar partner bij een zwangerschapsduur van 29 +4 weken mondeling om afbreking van de zwangerschap.
Bespreking binnen eigen behandelteam
De beslissing tot zwangerschapsafbreking is genomen na een multidisciplinair teamoverleg in het eigen centrum. Ook is er, mede gezien de twijfel of sprake was van een categorie 1 dan wel categorie 2 afbreking, een second opinion gevraagd in een medisch centrum buiten de regio. Door dit centrum is aangegeven dat de casus ook voldoet aan een categorie 1 afbreking.
In beide centra bestond onder de aanwezigen van de multidisciplinaire bijeenkomst consensus over de diagnose met bijhorende prognose en het honoreren van het verzoek tot late zwangerschapsafbreking.
Uitvoering
Omdat een ernstige baringsbelemmering van het zeer hydropische kind in stuitligging werd voorzien is de zwangerschap bij een amenorroeduur van 31 +2 weken middels een sectio caesarea beëindigd. Het kind kwam levend ter wereld en is na ongeveer een half uur op de borst van moeder overleden. Als comfort care heeft het kind ketamine en midazolam toegediend gekregen.
Overwegingen van de commissie
Categorie 1
Bij de meldende arts bestond twijfel of het bij deze casus een late zwangerschapsafbreking categorie 1 dan wel categorie 2 betrof. Voorzichtigheidshalve is deze gemeld als een categorie 2. De commissie is van mening dat op basis van de aangeleverde stukken, sprake was van een dermate ernstige aandoening dat na de geboorte zou worden afgezien van een medische behandeling, omdat er geen overlevingskans bestond voor het kind en het dus een categorie 1 betrof.
Verzoek van de vrouw
De commissie maakt uit de verslaglegging op dat de vrouw en haar partner mondeling hebben verzocht om beëindiging van de zwangerschap. De commissie is van oordeel dat de vrouw en haar partner zorgvuldig en weloverwogen tot hun verzoek zijn gekomen.
Volledige informatieverstrekking m.b.t. diagnose/prognose en geen redelijke andere oplossing
De commissie constateert dat de vrouw en haar partner volledig op de hoogte zijn gebracht. De arts is met de vrouw en haar partner tot de conclusie gekomen dat er geen andere redelijke oplossing was.
Raadpleging eigen behandelteam en second opinion
De commissie concludeert dat het verzoek tot afbreking van de zwangerschap in het multidisciplinair overleg is besproken en beoordeeld. Ook is er vanwege twijfel of het een zwangerschapsafbreking categorie 1 of categorie 2 betrof, een second opinion gevraagd in een medisch centrum buiten de eigen regio. Dit is schriftelijk vastgelegd. Er bestond algehele consensus over de diagnose en prognose en het honoreren van het verzoek van de moeder tot beëindiging van de zwangerschap.
Medisch zorgvuldige uitvoering
Na uitvoerige counseling van de baringsopties is vanwege de zeer ernstige hydrops foetalis en de stuitligging besloten het kind per sectio caesarea bij 31 +2 geboren te laten worden. Van voorafgaande foeticide werd afgezien. Het kind kwam levend ter wereld en is na ongeveer een half uur op de borst van moeder overleden. Als comfort care heeft het kind ketamine en midazolam toegediend gekregen.
De commissie is van mening dat de late zwangerschapsafbreking lege artis en medisch zorgvuldig is uitgevoerd.
De commissie constateert tevens dat bij de behandelopties ook een “traject in het buitenland” is aangeboden. De commissie hecht eraan te melden dat dit met de Regeling eigenlijk niet meer geëigend is.
Oordeel
De commissie is van oordeel dat de arts heeft gehandeld overeenkomstig de geldende zorgvuldigheidseisen.